VROUWEN DIE MUREN AFBREKEN

Ken jij Trijn van Leemput?

Deze Utrechtse vrouw had de moed om iets te doen wat veel Utrechters wilden, maar niemand durfde. In de 16e eeuw stond er op het Vredenburg een dwangburcht van waaruit de Spanjaarden de stad overheersten. Toen de Spanjaarden vertrokken, vreesden de Utrechters dat een nieuwe vijand er zijn intrek zou nemen. Daarom wilden ze dat de burcht werd afgebroken. Bestuurders vergaderden maar deden niets. Trijn van Leemput besloot om samen met andere vrouwen, gewapend met houwelen en hamers, naar de burcht te gaan en te beginnen met de sloop.

 

Geïnspireerd door Trijn interviewde schrijver en onderzoeker Véronique Konings tien hedendaagse Utrechtse vrouwen die op zeer diverse manieren figuurlijk muren afbreken in de samenleving. Hun verhalen en portretten vormen de tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken, die in 2020 in het Centraal Museum ontstond als onderdeel van de tentoonstelling De ommuurde stad. Geschiedenis van een stadsverdediging. Sinds 2021 reist Vrouwen die muren afbreken als zelfstandige expositie naar diverse Utrechtse wijken.

 

Van 1 juni t/m 29 september 2022 is de tentoonstelling te zien in het Volksbuurtmuseum. Hier wordt Vrouwen die muren afbreken gekoppeld aan het historische verhaal van inspiratiebron Trijn van Leemput. 

 

Het project Vrouwen die muren afbreken bestaat naast een reizende tentoonstelling uit een boek met verhalen en portretten van 22 Utrechtse murenafbreeksters dat in september 2022 uitkomt bij uitgeverij Lente ISBN 9789492783301. Kijk voor meer informatie op www.vrouwendiemurenafbreken.nl

 

Véronique Konings is projectleider van Vrouwen die muren afbreken en schreef de teksten voor de tentoonstelling en het boek. Zij startte hiermee als medewerker Educatie & Interpretatie in het Centraal Museum. 

Fotograaf Ilvy Njiokiktjien maakte van elke vrouw een portret op een plek in Utrecht die de vrouw zelf koos omdat deze voor haar iets bijzonders betekent. Njiokiktjien is onafhankelijk fotojournalist en multimediamaker en focust op hedendaagse sociale onderwerpen. Njiokiktjien heeft verschillende grote fotografieprijzen gewonnen o.a. bij World Press Photo. Ze werd in 2013 benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands en won in 2014 als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera.

 

Groepsfoto Vrouwen die muren afbreken, Centraal Museum Utrecht, Jan-Kees Steenman

Contact

Waterstraat 27 
3511 BW in Utrecht
030 - 231 82 92
[email protected]

Geopend:
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur

Meld je aan voor de nieuwsbrief