Fotodienst GAU

Dinsdag 11 februari 2020

Rondetafelgesprek - Nol van Dongen en Riccardo Alberelli

De Zeven Steegjes, een buurt met een verleden

De kerk die een brouwerij runt en uit de opbrengsten hiervan een hele buurt bouwt om haar armen te huisvesten, bestaat dat? Het antwoord is ondubbelzinnig ‘ja’ en het bewijs daarvan zijn de Zeven Steegjes in de Utrechtse binnenstad.

Op deze avond gaan Nol van Dongen en Riccardo Alberelli, auteurs van ‘De Zeven Steegjes, 125 jaar volksleven in Utrecht’ (1986) dieper in op de geschiedenis van deze atypische volksbuurt. Aan de hand van fragmenten die zij in de archieven vonden en die zij in gesprekken met de bewoners te horen kregen, staan zij stil bij het leven onder toezicht en de overlevingsstrategieën die mensen zich door de tijd heen eigen maakten.

Wat maakt de volksbuurt tot volksbuurt, welke morele opvattingen speelden een rol, hoe komt het dat de Zeven Steegjes zo lang een volksbuurt is gebleven, zijn enkele van de vragen die aan bod zullen komen. Maar ook de vraag welke ontwikkelingen de sociale cohesie van het volkse leven anno 2020 bedreigen.

Zij willen dat graag doen in een ‘rondetafelgesprek’ met bewoners en anderen die zich door deze vragen aangesproken voelen. Een en ander zullen zij belichten en verluchtigen met beeldmateriaal.

 

Nol van Dongen schreef eind jaren zeventig van de vorige eeuw voor het onafhankelijk maandblad De Onderste Steen. Vanaf begin jaren 80 fotografeerde hij ook voor het blad.

In 1986 publiceerde hij i.s.m. anderen een bundel interviews met Turkse kunstenaars in Europa getiteld Heel het lichaam een achillespees.

In 1987 verscheen De Zeven Steegjes - 125 jaar volksleven in Utrecht. Samen met Riccardo Alberelli deed Van Dongen hiervoor archiefonderzoek en interviews. Bovendien maakte hij foto’s. In 1991 verscheen Nol’s fotoboek Beeld van een buurt – foto’s van de Zeven Steegjes. De inleiding daarvoor schreef professor Gerrit Jansen. Een groot aantal van de door Nol gemaakte foto’s zijn in de tentoonstelling te zien.

 

Riccardo Alberelli werd geboren en groeide op in een Utrechtse volksbuurt. Hij werkte eind jaren zeventig van de vorige eeuw voor het project Onderwijs en Oude Volksbuurten. In mei 1987 verscheen het boek: De Zeven Steegjes, 125 jaar volksleven in Utrecht.  Riccardo werkte hiervoor samen met fotograaf en publicist Nol van Dongen.

In 1991 verscheen het door Riccardo geredigeerde levensverhaal van de voormalige taxichauffeur, Cor van Tintelen, met de titel: Op zoek naar mijn ware moeder, Het levensverhaal van een Utrechts pleegkind uit de Zeven Steegjes.

In 1998 verscheen het interviewboek: Wijk C, het verleden verteld. Hiervoor gaf Riccardo interviewtrainingen aan studenten en buurtvrijwillig(st)ers. Riccardo werkte van 2005 tot en met 2009 bij het Volksbuurtmuseum.

In 2010 verscheen Riccardo’s boek: Paradijs bv, Op weg naar werk. Het beschrijft zijn regelmatig ook grappige en hilarische belevenissen en ervaringen in zijn re-integratie richting arbeidsmarkt.
Momenteel is Riccardo o.a. weer gastheer bij het Nederlands Volksbuurtmuseum en werkt hij aan de uitgave in boekvorm van een aantal historische columns, die hij eind jaren tachtig publiceerde.

 

 

Aanvullende informatie:

Datum: Dinsdag 11 februari 2020
Inloop: vanaf 19.00 uur
Aanvang: 19.30 uur
Entree: gratis
Aanmelden kan via onderstaand formulier.

Na afloop is er gelegenheid om samen een drankje te drinken. 

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.

Contact

Waterstraat 27 
3511 BW in Utrecht
030 - 231 82 92
[email protected]

Geopend:
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur

Meld je aan voor de nieuwsbrief