MENSEN VAN DE MARKT

Een echte marktstad

Al meer dan duizend jaar is Utrecht een echte marktstad, door de centrale ligging en de goede bereikbaarheid over het water, uit het noorden, zuiden en westen via Vecht en Rijn. Langzaam wordt de stad één grote marktplaats aan de drie kilometer lange haven, de Oude Gracht. Er zijn jaarmarkten op de Neude, Mariaplaats en Catharijneveld (nu Vredenburg) , weekmarkten aan en in de buurt van de gracht en dagmarkten op de bruggen.

 

Grote veranderingen

Door de eeuwen heen worden de markten steeds groter en veranderen ze van plaats door de verdichting van de stad. In de negentiende eeuw vinden grote veranderingen plaats. Er komen winkels in plaats van luifels en uitstallingen. De markten worden verplaatst naar het noorden van de stad, naar de Nieuwe Kade, Paardenveld, Janskerkhof en Breedstraat.

 

De markt vandaag de dag

Veel van deze markten zijn inmiddels verdwenen, maar vandaag de dag worden er nog steeds veel markten gehouden in Utrecht. De lapjesmarkt, de bloemenmarkt en de warenmarkt op het Vredenburg zijn niet weg te denken uit het straatbeeld.

In de tentoonstelling 'Mensen van de markt' nemen we je mee naar de markt. Unieke filmbeelden over de markt op het Paardenveld uit 1961 worden doorlopend vertoond.¹ Je ontdekt wat de markt vandaag de dag betekent voor Utrecht en haar inwoners, leert over de verschillende markten van Utrecht en maakt kennis met marktverkopers en marktgangers. En heeft de markt eigenlijk nog wel een toekomst? Ontdek, geniet en proef de sfeer van de markt!

 

 

Maak een wandeling langs de Utrechtse markten

Tijdens deze wandeling² loop je op eigen gelegenheid langs de Utrechtse markten. Sommige zijn nog steeds in gebruik, andere zijn hun oorspronkelijke marktfunctie in de loop van de tijd kwijtgeraakt. Zaterdag is natuurlijk marktdag bij uitstek, daarom kun je deze wandeling het beste op zaterdagochtend doen.

 

 

De tentoonstelling is te zien tot en met 22 mei 2022.

Rommelmarkt Waterstraat WijkC_1 Utrecht 1981
X58931 - 71957_Gemeentearchief Utrecht_Gezicht op het Veemarktplein te Utrecht tijdens een automarkt 1965-69
afsluiten van de koop van een paard met een handslag, op het voorterrein van de Veemarkthal (Croeselaan) 1969
veemarkt aan de Croeselaan paardenmarkt. 1930-1935
835848 Beschrijving Gezicht op de bloemenmarkt op het Janskerkhof te Utrecht. Vervaardiger Fotodienst GAU, fotograaf 197

 

Foto's: N. van Dongen en Het Utrechts Archief
¹  Film: Markt op het Paardenveld. Van kaal veld tot kaal veld. Utrecht, 1961.
Gemaakt door: Dirk Nijland, Ankie Bleeker, Chris Lauffer

² Wandeling: De wandeling is eerder gepubliceerd in het boek: Markten in Utrecht, van de vroege middeleeuwen tot nu.
Auteurs: Jan Brugman, Hans Buiter en Kaj van Vliet. 1995

Contact

Waterstraat 27 
3511 BW in Utrecht
030 - 231 82 92
[email protected]

Geopend:
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur

Meld je aan voor de nieuwsbrief