Het verleden verteld

Het Volksbuurtmuseum is in het rijke bezit van zo’n 250 interviews die gemaakt zijn tussen 1995 en 1999 met inwoners van Utrechtse volkswijken, voornamelijk uit Wijk C.

Deze collectie is niet alleen uniek door de kwantiteit, maar vooral omdat het om een doelgroep gaat die maar al te vaak wordt vergeten in de geschiedschrijving: De bewoners van de volksbuurt. De gesprekken gaan met name over de periode vóór de Tweede Wereldoorlog. Doordat mensen expliciet gevraagd is naar (de levens van) hun ouders en grootouders, gaan deze verhalen over het dagelijks leven terug tot zelfs ver in de 19de eeuw. 

Lessen voor de toekomst

Omdat het Volksbuurtmuseum het belangrijk vindt om ook van de periode na de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren 90 de verhalen van de volkswijkers uit Utrecht op te tekenen is er een nieuw interviewproject opgestart. Het nieuwe interviewproject is breder dan alleen Wijk C, ook bewoners van de ‘nieuwe’ wijken als Kanaleneiland en Overvecht worden geïnterviewd.

De originele Utrechters, maar zeker ook de nieuwe Nederlanders worden gesproken, de gastarbeiders, zoals men ze destijds noemde. Hoe was het om hier te komen en hoe gaat het ze nu?  Zo’n honderd mensen worden geïnterviewd over hun leven, hun werk en hun wijk. Hoe kijken ze daar naar en welke ideeën willen ze meegeven aan (jonge) mensen voor de toekomst?

 

 

KFH
Unknown
VBs
EM
PBC
VSB

Contact

Waterstraat 27 
3511 BW in Utrecht
030 - 231 82 92
[email protected]

Geopend:
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur

Meld je aan voor de nieuwsbrief