Museum over het leven in de volksbuurt

In het Nederlands Volksbuurtmuseum ervaar je het dagelijkse leven van gewone mensen in de Volksbuurt' in de 19de en 20ste eeuw.
De geschiedenis van de Utrechtse Wijk C komt hier tot leven.

Je beleeft hoe het was om in de armoedige omstandigheden van rond 1920 te moeten leven en je wordt aan het denken gezet over de (voor)oordelen over volksbuurten.

 

Directeur Lysette Jansen over het museum.

Vaste presentatie

Beleef de Steeg
In de interactieve steeg, die geïnspireerd is op een verdwenen 'poortje' ervaar je hoe het was om in de benauwde en armoedige omstandigheden van rond 1920 te moeten leven in Wijk C.

Leer de historie: Wijk C in Wording
Van nederzetting aan de Vecht, via rijk stadsdeel naar arme volksbuurt. Een attractieve animatie laat deze geschiedenis voor je leven.

Test jezelf bij 'De Andere Volksbuurt'
Een multimediale presentatie over de kenmerken van een volksbuurt, die heden en verleden toont en die je aan het denken zet over de (voor)oordelen die er over het begrip volksbuurt heersen en heersten. En dat gepresenteerd in onvervalst Uterechs, Rotterdams, Amsterdams en Engels!

Het bakkerswinkelinterieur 'de Korenschoof'
De brood- en meelfabriek 'de Korenschoof' was voor de oorlog de grootste broodfabriek in Utrecht en had toentertijd ruim tachtig winkels en depots in de stad. Enkele jaren geleden heeft het museum het enige nog bekende interieur van zo'n winkel (aan de Mr. Sickeszlaan nr. 1 in Tuindorp) aangekocht en in de vaste opstelling geïntegreerd. Uniek in Utrecht!

De 'Kistjeswand'
'Wijk C-ers vertellen hún verhaal'. Kleine kistjes bevatten een foto en een voorwerp, waarbij (oud) Wijk C-ers een kort verhaaltje vertellen. Deze geluidsfragmenten zijn afkomstig uit de uitgebreide collectie interviews van het Nederlands Volksbuurtmuseum.

 

Geschiedenis

De Stichting Nederlands Volksbuurtmuseum (voorheen Volksbuurtmuseum Wijk C) is enig in zijn soort in Nederland. Diverse musea in het land besteden weliswaar aandacht aan de stadsgeschiedenis maar gaan zelden over de dagelijkse geschiedenis van de 'gewone man en vrouw' in de 19de en 20ste eeuw.
Lees meer...

Contact

Waterstraat 27 
3511 BW in Utrecht
030 - 231 82 92
[email protected]

Geopend:
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur

Meld je aan voor de nieuwsbrief