Volksbuurt van nu-02

Cursus Volksbuurtontwikkelingen

In samenwerking met HOVO Rotterdam heeft het Volksbuurtmuseum een cursus ontwikkeld over hedendaagse volksbuurten. HOVO is een onderwijsinstelling die voor mensen vanaf 50 jaar cursussen op universitair en hbo-niveau aanbiedt. De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten en duikt in de ontwikkeling van volksbuurten in Nederland vanaf de negentiende eeuw.

 

Wat is er gebeurd met de bekende volksbuurten van Nederland? Onderzoekers Paul Kurstjens en Paul van den Anker gingen op zoek naar hun ruimtelijke verhaal, met Willem Kurstjens als eindredacteur.

Wijk C-10


Wijk C in Utrecht

In de noordoosthoek van Wijk C kom je achter een hoog appartementenblok nieuwe sociale woningen tegen. Daar wonen Wijk C-ers die na de sloop terugkeerden naar deze nieuwbouw.

Benedenstad-06-06-06


De Benedenstad in Nijmegen

Het is een populaire woonwijk geworden waar veel bewoners trots op zijn. De onderstad is eigenlijk een beetje bovenstad geworden!

Crooswijk-01-01


Crooswijk in Rotterdam

Geen nieuwbouw voor de bewoners uit de volkswijk, maar voor nieuwe bewoners met meer geld en een betere opleiding. De gentrificatie kondigde zich aan.

Jordaan-09-12


De Jordaan in Amsterdam

In de panden van de vertrekkende bewoners trokken simpelweg andere arme mensen. Of ze werden onbewoonbaar verklaard of als bedrijfsruimte verhuurd.

KLarendal-11-11


Klarendal in Arnhem

Door de leegstaande panden voor weinig geld te verhuren aan ontwerpers en kunstenaars poogde de gemeente Klarendal een positieve impuls te geven.

Stokstraat-07


Stokstraatkwartier in Maastricht

Nu een chique winkelbuurt met veel toeristen. De oorspronkelijke bewoners keerden niet terug en de weinige mensen die er nu wonen zijn allesbehalve arm.

Schilderswijk-08


De Schilderswijk in Den Haag

Een multiculturele volkswijk, zoals er vele zijn in de wereld, met een sociaal hart en een ziel die aan een oude volksbuurt doen denken.

Oosterpoort-03


Oosterpoort & Oosterparkwijk in Groningen

Oosterpoort staat nu bekend als een studentenwijk, terwijl de Oosterparkwijk nog steeds een volkswijk genoemd wordt.

Waterstraat 27

3511 BW Utrecht

+31302318292

[email protected]

Geopend:
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Fondsen website kopie