Wat is er gebeurd met de bekende volksbuurten van Nederland? Onderzoekers Paul Kurstjens en Paul van den Anker gingen op zoek naar hun ruimtelijke verhaal, met Willem Kurstjens als eindredacteur.
Wijk C in Utrecht
In de noordoosthoek van Wijk C kom je achter een hoog appartementenblok nieuwe sociale woningen tegen. Daar wonen Wijk C-ers die na de sloop terugkeerden naar deze nieuwbouw.
De Benedenstad in Nijmegen
Het is een populaire woonwijk geworden waar veel bewoners trots op zijn. De onderstad is eigenlijk een beetje bovenstad geworden!
Crooswijk in Rotterdam
Geen nieuwbouw voor de bewoners uit de volkswijk, maar voor nieuwe bewoners met meer geld en een betere opleiding. De gentrificatie kondigde zich aan.
De Jordaan in Amsterdam
In de panden van de vertrekkende bewoners trokken simpelweg andere arme mensen. Of ze werden onbewoonbaar verklaard of als bedrijfsruimte verhuurd.
Klarendal in Arnhem
Door de leegstaande panden voor weinig geld te verhuren aan ontwerpers en kunstenaars poogde de gemeente Klarendal een positieve impuls te geven.
Stokstraatkwartier in Maastricht
Nu een chique winkelbuurt met veel toeristen. De oorspronkelijke bewoners keerden niet terug en de weinige mensen die er nu wonen zijn allesbehalve arm.
De Schilderswijk in Den Haag
Een multiculturele volkswijk, zoals er vele zijn in de wereld, met een sociaal hart en een ziel die aan een oude volksbuurt doen denken.
Oosterpoort & Oosterparkwijk in Groningen
Oosterpoort staat nu bekend als een studentenwijk, terwijl de Oosterparkwijk nog steeds een volkswijk genoemd wordt.
Geopend:
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur