Geschiedenis-08-08

De geschiedenis van het museum

Het Wijk C Komitee
Na jaren van sloop en sanering gaan vanaf de late jaren zestig buurtbewoners van Wijk C zich actief bezighouden met hun woonomgeving. In 1974 richtten ze het Wijk C Komitee op, dat zich inzet voor behoud en herstel van de buurt. Hierdoor kreeg de gemeente een geduchte tegenstander; allerlei (sloop)plannen konden niet langer zonder meer worden uitgevoerd.

Om de acties voor deze strijd en het behoud van de wijk te ondersteunen verzamelde het Wijk C Komitee foto’s en ander materiaal. Dit materiaal werd onder andere gebruikt in publicaties, bij reünies en fototentoonstellingen.

 

Het buurthuis
In 1983 opende het buurthuis in de wijk haar deuren. Daar kon het opgebouwde archief worden ondergebracht. Een groep actieve bewoners was in die tijd elke donderdagavond bezig met het catalogiseren en beschrijven van de foto’s. Opbergen gebeurde toen nog in mappen en dozen. Het buurthuis ging door met verzamelen en af en toe werden er langer lopende fototentoonstellingen gemaakt. De reacties daarop waren altijd zeer positief. Na iedere fototentoonstelling stroomden de nieuwe foto's binnen.

Oprichting van het Volksbuurtmuseum in 1993.
Oprichting van het Volksbuurtmuseum in 1993.
Tentoonstelling "Wijk C in de oorlogsjaren" in 1995
Tentoonstelling "Wijk C in de oorlogsjaren" in 1995
Opening vernieuwde museum met 'De steeg' in 2011.
Opening vernieuwde museum met 'De steeg' in 2011.

De oprichting van het museum

Op 15 mei 1993 is de Stichting Volksbuurtmuseum Wijk C opgericht en werd de collectie eigendom van het museum. Bij de oprichting van het museum zijn de Wijk C-bewoners actief betrokken geweest door de gezamenlijke aanleg van de collectie. Buurtbewoners leverden op verzoek persoonlijke bezittingen aan en lieten zich interviewen om de identiteit van de wijk in leven te houden.

Wat in het buurthuis van Wijk C begon als een particuliere fotoverzameling met vooral veel opgetekende verhalen en herinneringen, is in de afgelopen 30 jaar uitgegroeid tot het Volksbuurtmuseum dat gevestigd is in het hart van de stad Utrecht.

Waterstraat 27

3511 BW Utrecht

+31302318292

[email protected]

Geopend:
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Fondsen website kopie