Jan de groot-09

 

Wandel mee met bakker Jan de Groot

Wil je meer weten over de Rode Brugbuurt en hou je van een lekkere wandeling?  De wandelroute met mediatour door de buurt is gebaseerd op de biografie van bakker Jan de Groot, hij werd in 1896 geboren in de Rode Brugbuurt.
De route start bij de Lauwerecht 155 (het geboortehuis van Jan de Groot) en duurt ongeveer drie kwartier.

 

Installeer de gratis app izi.Travel op je smartphone. Zoek naar Rode Brugbuurt, download de tour terwijl je verbonden bent met een WIFI-netwerk. Ga naar de Lauwerercht 155 en je wandeling kan beginnen.

 

Het downloaden van de tour is gratis. Vond je de wandeling leuk? Je kunt het museum steunen via deze link. Elke bijdrage groot of klein is welkom. Alvast bedankt!

 

Jan de Groot

Johannes (Jan) de Groot wordt op 21 mei 1896 in Utrecht geboren als derde kind en groeit op in het Katholieke gezin met zus Greet en de broers Lambertus, Frans, Leo en Nico. Het gezin woont in de Lauwerecht 155, een van de armste straten in Utrecht, gelegen langs de Vecht.

Jan groeit op in een armzalige tijd, zijn vader heeft niet altijd werk. Er is geen cent in huis en geen enkele sociale hulp. Jan wordt in 1915 opgeroepen voor de militaire dienst en geplaatst bij de Compagnie Intendance troepen, waar hij in de militaire bakkerij werkt. Vanuit de militaire bakkerij begint opa zijn loopbaan als bakker bij Koetsier en Schmidt, in 1919 omgedoopt tot de Lubro.
In 1922 neemt hij de bakkerij, annex winkel aan de Hoogelanden Oostzijde nr. 15 over en begint er zijn eigen brood, koek en banketbakkerij. Het pand ligt niet ver van zijn ouderlijk huis aan de Lauwerecht. In de keuken van het huis komt het water uit een pomp en de wc is een poepdoos naast de buitendeur aan de toenmalige Hofsteeg.

Het gezin is rijk gezegend met twaalf kinderen. Om de vele monden in het gezin te kunnen voeden, worden achter het huis kippen en varkens gehouden en is er een moestuin. Per week gaat er bij het gezin een mud aardappelen doorheen.

Als voor Jan de tijd komt met pensioen te gaan, willen de twee zonen hun vader niet opvolgen in het bakkersvak. De dochters verzekeren hem dat ze met elke jongen willen trouwen, als het maar géén bakker is. In het najaar van 1961 doet Jan de bakkerij en de winkel van de hand, omdat de gemeente de grond nodig heeft voor stadsuitbreiding.

De straatnaam Hoogelanden oostzijde wordt met de nieuwe woningbouw in 1973 gewijzigd in Lauwerecht.

 

Bron: Marianne Smit, kleindochter van bakker Jan de Groot.

Waterstraat 27

3511 BW Utrecht

+31302318292

[email protected]

Geopend:
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Fondsen website kopie