Kom je kijken, luisteren
én ruiken?

HET VOLKSBUURTMUSEUM

In het Volksbuurtmuseum beleef je hoe het was om in de armoedige omstandigheden van rond 1920 te leven. Met de interactieve steeg, animaties, straatmuziek, karretjes van straatventers, verhalen van oud-bewoners én geuren komt de historische volksbuurt weer tot leven.
Oordeel zelf of het wel die ‘goeie oude tijd’ is. Verleden én heden komen aan bod en zetten je aan het denken.

TENTOONSTELLING

werkhoven2

Nu te zien!

GEWOON GETROUWD
Trouwen in Utrecht in de jaren 50-75

Trouwen is voor veel mensen een grote gebeurtenis. Of je nu groot of klein trouwt, de trouwdag is voor de meeste mensen één van de meest bijzondere dagen in het leven. In de tentoonstelling Gewoon getrouwd  laten we zien hoe gewone mensen uit gewone buurten in Utrecht tussen 1950 en 1975 met elkaar trouwen.

Lees meer...

Naamloos

VERNIEUWING VAN HET MUSEUM

Het museum heeft al langere tijd de grote wens om de vaste presentatie te vernieuwen en de verhalen uit de volksbuurt op een nieuwe aansprekende manier te vertellen. Uiteraard met oog voor de inhoud en met behoud van de gastvrije gezelligheid die het museum zo kenmerkt.

Door mooie bijdragen van de Provincie Utrecht, de Gemeente Utrecht en een aantal fondsen kan de vernieuwing worden gerealiseerd! Op 1 september sluit het museum de deuren, om hopelijk eind december weer helemaal vernieuwd open te gaan.

 

Venten

COLLECTIE ONLINE

Het Volksbuurtmuseum werkt samen met Het Utrechts Archief  om ervoor te zorgen dat de collectie optimaal bewaard én digitaal beschikbaar wordt.

Een groot deel van de collectie wordt met de steun van het Mondriaanfonds, gedigitaliseerd, beschreven en online beschikbaar gesteld.
De eerste beelden zijn al te zien!

Naamloos

BOEK EN PODCASTSERIE
'HET LEVEN IN DE VOLKSBUURT'

 

In het afgelopen jaar heeft het Volksbuurtmuseum meer dan honderd bewoners van Utrechtse volksbuurten geïnterviewd over hun leven. Prachtige verhalen die het waard zijn om gedeeld te worden. Met trots presenteren wij dan ook het boek Het leven in de volksbuurt en een bijbehorende podcastserie waarin acht portretten worden uitgelicht.

Lees meer...

 LAATSTE NIEUWS

mei 11, 2023
maart 13, 2023
november 1, 2022

Contact

Waterstraat 27 
3511 BW in Utrecht
030 - 231 82 92
[email protected]

Geopend:
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur

Meld je aan voor de nieuwsbrief