Vaste tentoonstelling

In het Nederlands Volksbuurtmuseum, voorheen Volksbuurtmuseum wijk C, is het volgende te zien:
Beleef de Steeg
In de interactieve steeg, die geïnspireerd is op een verdwenen ‘poortje’ ervaar je hoe het was om in de benauwde en armoedige omstandigheden van rond 1920 te moeten leven in Wijk C. Loop rond met een huishoudboekje en kijk of je uitkomt met je budget.
 
Leer de historie: Wijk C in Wording
Van nederzetting aan de Vecht, via rijk stadsdeel naar arme volksbuurt. Een attractieve animatie laat deze geschiedenis voor je leven.
 
Test jezelf bij ‘De Andere Volksbuurt’
Een multimediale presentatie over de kenmerken van een volksbuurt, die heden en verleden toont en die je aan het denken zet over de (voor)oordelen die er over het begrip volksbuurt heersen en heersten. En dat gepresenteerd in onvervalst Uterechs, Rotterdams, Amsterdams en Engels!
 
Het bakkerswinkelinterieur ‘de Korenschoof’
De brood- en meelfabriek ‘de Korenschoof’ was voor de oorlog de grootste broodfabriek in Utrecht en had toentertijd ruim tachtig winkels en depots in de stad. Enkele jaren geleden heeft het museum het enige nog bekende interieur van zo’n winkel (aan de Mr. Sickeszlaan nr. 1 in Tuindorp) aangekocht en in de vaste opstelling geïntegreerd. Uniek in Utrecht!
 
De ‘Kistjeswand’
‘Wijk C-ers vertellen hún verhaal’. Kleine kistjes bevatten een foto en een voorwerp, waarbij (oud) Wijk C-ers een kort verhaaltje vertellen. Deze geluidsfragmenten zijn afkomstig uit de uitgebreide collectie interviews van het NVBM.
 
De Wisseltentoonstellingen
Zie het Nieuws voor meer informatie. 
 
Boven is er aandacht voor:
Straatmuziek
Utrechts Stadskapel ‘de Veermannen’, welke oudere Utrechter kent ze niet? En een ouderwetse ‘rijpot’ kon niet op stap zonder een accordeonist. Aandacht voor dit verdwenen stadsbeeld.
 
Karren vol verhalen
In Wijk C woonden vele straatventers die er met hun handel op uittrokken. Van de heer Stekelenburg kreeg het museum een prachtige serie modelkarretjes, die voorzien van geluidsfragmenten te bewonderen zijn.
 
‘Beelaerts van Bloklandzaal’
De grote bovenzaal is enkele jaren geleden heringericht met geld van het Beelaerts van Bloklandfonds. De ruimte wordt gebruikt voor presentaties. Verder zijn te zien:
– het originele interieur van de volksdrogisterij Dijkman uit de Willemstraat.
– een ouderwetse diaserie over het oude Wijk C.
– de aangrijpende documentaire ‘Wonen onder toezicht’
Het kenniscentrum/archief: Het grote kantoor
Het museum herbergt een schat aan foto’s en mondelinge overlevering (op tape en digitaal). Vraag een medewerker als u op zoek bent naar foto’s van familie, verdwenen straten of naar verhaaltjes van vroeger. Wij helpen u graag!