60 jaar betaald voetbal in Utrecht

18/04/201531/08/2015

De bekende watersnoodwedstrijd van 12 maart 1953 in Parijs wordt nog vaak gezien als de directe aanleiding voor de invoering van het betaald voetbal. De roep om profvoetbal werd daarna steeds groter, temeer omdat deze wedstrijd zichtbaar maakte dat de Nederlandse profs in de buitenlandse competities op een beduidend hoger niveau speelden dan de beste amateurs van Nederland.
 
Een initiatief om betaald voetbal te bedrijven ontstond in Nederland in 1954, toen de Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBVB) de eerste profcompetitie organiseerde. De beste spelers van het land gingen al snel over naar een van de tien NBVB-clubs. De KNVB tot dan toe tegen profvoetbal ging daarna snel overstag. Op 13 november 1954 werd in Utrecht door de KNVB-voorzitter Hans Hopster en NBVB-voorzitter Egidius Joosten een fusie tussen de KNVB en de NBVB afgesproken. Men besloot met ingang van 28 november 1954 over te gaan tot een gezamenlijke nationale profcompetitie.
 
DOS en Elinkwijk traden in 1954 toe tot het betaalde voetbal, Velox volgde in 1958. In 1970 fuseerden de drie clubs tot FC Utrecht.
 
De tentoonstelling zal een mooi overzicht geven van alle successen. Zo zal er veel aandacht zijn voor de kampioenschappen van de drie clubs, de KNVB-bekerwinst van FC Utrecht, de geschiedenis van Stadion Galgenwaard en de talrijke Utrechtse internationals zoals Marco van Basten, Wesley Sneijder, Tonnie van der Linden en Ronald Spelbos. Het comité is van plan om alle oud-spelers uit te nodigen bij de opening aanwezig te zijn.
 
Het mooie is dat deze tentoonstelling juist in Utrecht gaat plaatsvinden. Immers in Utrecht werd in 1954 besloten een betaald voetbalcompetitie te starten.
 
Het Comité Betaald voetbal in Utrecht 1954-2014 roept een ieder op die waardevolle spullen heeft voor de tentoonstelling deze tijdelijk af te staan. Het gaat dan met name om materiaal uit de periode 1954-1970. Voor de periode na 1970 wordt er samengewerkt met FC Utrecht.
 
Inleveren kan bij het Volksbuurtmuseum Waterstraat 27-29, graag even van te voren bellen met telefoonnummer 030-231 8292, of bij Sporthuis Henk Temming St Jacobsstraat.
 
Het comité Betaald voetbal 1954-2014
Hans van Echtelt, Gert van Es, Piet Rison, Hans Schut, Gert Jan Vader, Ted Vermeulen en Albert van Wersch.