Nieuwe tentoonstelling Van Visch tot Vrachtschip

27/10/2016 - 15

Wijk C en het Vredenburg zijn van oudsher bekend als een bedrijvig gebied. Vol grote en kleine winkels, cafés, logementen, losse arbeiders en ambulante handel. Onbekender is dat er in de 19de en 20ste eeuw relatief veel grote en middelgrote bedrijven gevestigd waren, veelal ontstaan uit kleinere familiebedrijfjes.
 
Het zijn stuk voor stuk bedrijven, voortgekomen uit ongekende ondernemersdrift, innovatief ondernemerschap en doorzettingsvermogen, waarvan sommige nog steeds bestaan. De gunstige ligging aan het water en veel goedkope arbeidskrachten in de buurt speelden hierbij een belangrijke rol. In de tentoonstelling zien we hoe die bedrijven zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld: Het ontstaan van ondernemerschap, de bloeitijd in de eerste decennia van de twintigste eeuw, de aflopende bedrijvigheid door slechtere tijden en vertrek naar nieuwere wijken of elders in het land. Wat betekende de aanwezigheid van deze handelaren en ondernemers voor de stad Utrecht en voor de binnenstad in het bijzonder?
 
RTV Utrecht zendt onder de titel 'Grootse ondernemers in hartje Utrecht' een driedelige documentaire uit, die speciaal in het kader van dit project is gemaakt. Dit drieluik is te zien in de weekends van 10/11 tot en met 24/25 december. Deze serie wordt in februari 2017 ook uitgezonden op UStad. In de documentaire komen vooral de ondernemers zelf aan het woord. De regie van de documentaire is in handen van Monique Lesterhuis, winnares van een Gouden Kalf 2016 voor de documentaire 'De Tegenprestatie'.

 
De tentoonstelling is te zien van 30 oktober 2016 tot en met 12 maart 2017.