Lezing Judith Schuyf 18 januari

03/01/2018 - 14

Dr Judith Schuyf is historicus en archeoloog. Ze woont al bijna 40 jaar in Utrecht. Een gemeenschappelijk thema in haar werk is studie van de positie van minderheden versus meerderheden in heden en verleden en de kracht en het verzet die zij daar tegen in brengen.  Dat kan gaan over ‘heidenen’, lhbt’s, ouderen, of mensen in oorlog en verzet.
In Utrecht was ze een van de oprichters van de werkgroep Homostudies aan de Universiteit. Later  ging ze werken als adviseur en onderzoeker bij het Kenniscentrum Lesbisch- en HomoEmancipatiebeleid, vanaf 2006 een onderdeel van Movisie in Utrecht. Daar werkte ze vooral aan ondersteuning van gemeentes bij het opzetten van LHBT beleid, en in het bijzonder aan dossiers rond ouderen, veiligheid, mensenrechten, en wetenschappelijk onderzoek. Voor dat werk ontving ze de Annie Brouwer-Korff-prijs van de gemeente Utrecht en de Bob Angelo penning van COC Nederland. 
Vanaf de vroege jaren 80 ging haar aandacht uit naar levensgeschiedenissen van lesbische vrouwen en homoseksuele mannen. Voor haar proefschrift “ Een stilzwijgende samenzwering” uit 1994 interviewde ze een aantal lesbische vrouwen. Later volgden de interviews voor “Oud Roze” (1995) dat leidde tot het boek “Gevoelsgenoten van zekere leeftijd” (1996). In Nijmegen interviewde ze transgenders “Dames, heren en Anderen”. 
In 2014 werd ze benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau. 
 
 
Lezing 18 januari:
Judith  Schuyf vertelt over de geschiedenis van lesbische en homoseksuele subculturen (in Utrecht en elders), hun relatie tot de algemene en wijk-cultuur  - en het verschil tussen tolerantie en acceptatie. Hierbij licht zij voornamelijke de verhalen uit van de mensen die zij ooit geïnterviewd heeft, die in een arbeidersmilieu zijn opgegroeid. Ze gaat in op de mogelijkheden en problemen waar mensen mee te maken kregen. Daarbij legt ze een link naar haar verschenen boeken. 
 
 
19:00inloop
19:30start lezing
20:30einde
Prijs7,50 inclusief consumptie
aanmelden verplicht op info@volksbuurtmuseum.nl