Inzendtermijn verlengd Verhalenwedstrijd: ‘OP DE GRENS VAN ARM EN RIJK’

03/10/2016 - 13

De inzendtermijn van de VERHALENWEDSTRIJD is verlengd tot vrijdag 3 februari 2017! Eerder kondigden we deze verhalenwedstrijd aan met als thema:
 
‘OP DE GRENS VAN ARM EN RIJK’
 
We zijn benieuwd naar jouw persoonlijke verhaal over arm en rijk.
Lang hebben veel mensen gedacht dat de sociale ongelijkheid in Nederland langzaam zou verdwijnen. Het oude adagium ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje’ leek niet meer op te gaan.
> youtube.com/watch?v=Z9dLCg1cDjU
Steeds meer kinderen uit arbeidersgezinnen gingen studeren aan een universiteit of HBO-opleiding. Welke opleiding je volgde, werd steeds minder door je afkomst bepaald. En zo werden ook je carrièremogelijkheden veel groter.
Of niet? De sociale ongelijkheid bleef en werd de afgelopen jaren zelfs groter. Op dit moment is het inkomensverschil tussen de rijkste en armste mensen in Nederland groter dan ooit. Zo`n 15 procent van de kinderen in Nederland groeit op in een gezin met een minimuminkomen. Een deel daarvan leeft zelfs onder de officiële armoedegrens. Voor kinderen uit niet-westerse immigrantengezinnen is dat zelfs het dubbele.
 
Hoe beleef jij dit allemaal?
Hoe makkelijk of moeilijk is het voor jou om voorbij de grens van je eigen sociale klasse te gaan? Speelt jouw sociale klasse in je leven een rol? Kom jij in verder dan je waar je vandaan komt? Of heb je het juist minder breed dan je ouders? Is geld en status voor jou belangrijk, of klopt het dat echte rijkdom vanbinnen zit? We willen graag weten hoe jij dat beleeft!
Let op: We zijn dus benieuwd naar jouw persoonlijke ervaringen en waarnemingen. Je engagement mag best doorklinken, graag zelfs. Maar gewichtige sociaaleconomische beschouwingen laten we liever even over aan politici.
Meedoen? Dit zijn de stappen:

 1. Schrijf je ervaringen op in een verhaal van maximaal 1000 woorden. Geef je verhaal een titel.
 2. Zet de volgende gegevens bij je verhaal:
  - Je voornaam en achternaam
  - Het jaar waarin je geboren bent
  - Je adres
  - Je e-mailadres
  - Je telefoonnummer, ook waar we je overdag kunnen bereiken
 3. Mail het verhaal UITERLIJK OP VRIJDAG 3 FEBRUARI 2017 en je gegevens als tekstbestand (bij voorkeur Word) naar info@volksbuurtmuseum.nl . Zet in de onderwerp-regel: ‘verhalenwedstrijd’.

De schrijver of schrijfster van het beste verhaal wordt in het voorjaar van 2017 door ons op gepaste (dus sobere) wijze in het zonnetje gezet.
 
Spelregels
Je verhaal is natuurlijk echt door jezelf geschreven.
Met je deelname geef je toestemming voor publicatie van het verhaal. Daarvoor ontvang je geen vergoeding.
Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
Ken je iemand die een mooi verhaal kan opschrijven? Tip hem of haar dan over deze wedstrijd.
 
VEEL SUCCES !!!
 
(De eerder aangekondigde voorleesbijeenkomst en mini-tentoonstelling zijn eveneens verschoven. Datum en tijdstip worden later bekend gemaakt.)