Presentatie Nieuwe aanwinsten

14/03/2016 - 14

Afgelopen zaterdag werden vier werken van de schilder Mar Diemel gepresenteerd aan het publiek.
De Utrechtse schilder Mar Diemèl (1903-1983) illustrator, kunstschilder, oprichter/docent, directeur kunstacademie Artibus in Utrecht heeft een uitgebreid oevre nagelaten. Hiervan is in Utrecht echter weinig van te zien in de musea.
‘De marskramer’ (1939) en ‘De werkman’ (1944) passen in de collectie en zijn een mooie aanvulling op het verhaal dat we in de zogenaamde ’ Karrenkamer’ vertellen. Hier komt de geschiedenis van de venters en marskramers aan bod onder meer door het tonen van een unieke marskramerskist uit eigen collectie.  De volksbuurt Wijk C was een bekende plaats voor, onder andere, marskramers om te overnachten in een van de goedkope logementen. Het zou zeer goed mogelijk geweest kunnen zijn dat de geportretteerde op doorreis meerdere malen in Wijk C verbleef. Van De Werkman is niet zoveel bekend. Ook hier zou het kunnen gaan om een Utrechtse arbeider die overigens ook nog op een ander werk van dezelfde schilder is terug te vinden. Voor ons museum een mooie aanvulling op de vaste presentatie.
Bijzonder is dat na deze aankoop een voorstudie (rechts) van de markramer werd ontdekt in een veilinghuis. Dit werk wordt tegelijkertijd gepresenteerd. Na afloop zijn de werken permanent in de vaste opstelling te bewonderen. Een andere voorstudie betreft waarschijnlijk een boer of tuinder.
De werken konden aangekocht worden met steun van de Van Baaren Stichting en het KF Hein fonds.
Het schilderij Wijk C dat hij in 1942 schilderde en tot nu toe onvindbaar is na een speurtocht terecht! Dankzij oproepen via twitter en vasthoudendheid van de familie Diemel. Dit schilderij wil de eigenaar bij gelegenheid in bruikleen afstaan aan het museum.