Politie-uitrusting

12/11/2012 - 21

Van de heer Slot ontvingen we delen van de politie-uitrusting van M.G. Blijenberg (1885 – 1970). De heer Blijenberg was eerst straatagent en later rechercheur op het hoofdbureau op de Ganzenmarkt en vanaf 1931 op het Paardenveld.

Blijenberg was een enthousiast muziekbeoefenaar en in 1912 kwam hij op het idee om een muziekvereniging op te richten van uitsluitend Utrechtse politiemensen. Hij werd de eerste voorzitter van de Utrechtse politiemuziekvereniging, die na intensief repeteren in 1915 zijn eerste uitvoering gaf. Utrecht had daarmee, na Amsterdam en Den Haag, het derde politiemuziekcorps. Op de foto zien we een gesp van de koppelriem, een pet-embleem (beide tot 1940 gedragen), een knevelketting en een politiefluit.

De fluit is tweetonig. Met de ene toon kon je burgers tot de orde roepen en met de andere toon hulp van collega’s inroepen. En dan maar hopen dat er eentje in de buurt was natuurlijk... Een oud-rechercheur, die laatst op bezoek was, vertelde over de knevelketting: "Hij gaat om één pols van de arrestant en wordt een slag gedraaid. Als de arrestant tegenstribbelde draaide je gewoon wat verder. Reken maar dat ze dan meeliepen." Met deze bijzondere objecten en met wat we al hebben zouden we bijna een impressie van de agent van toen kunnen samenstellen. Alleen: wie heeft er nog een uniform van rond 1910?