J.P.C. Grolman

18/07/2013 - 14

Zeer recent heeft het museum vele tientallen werken van J.P.C. Grolman kunnen aankopen. Dit dankzij steun van de Van Baaren stichting en het Stimuleringsfonds Rabobank.
 
Unieke aankopen Volksbuurtmuseum
 
Afgelopen week heeft het Volksbuurtmuseum tientallen werken van J.P en J.P.C.Grolman van een particulier kunnen aankopen dankzij de steun van het Stimuleringsfonds Rabobank en de Van Baaren stichting.
Naast de  aankoop van het schilderij ‘Oudegracht aan de werf’ is er een tweede schilderijtje van het vlakbij Wijk C gelegen Kraanhofje. Deze afbeelding, met een inkijkje in een van de vele sloppen en stegen die de stad rijk was sluit goed aan bij het thema van het museum.
 
Uniek zijn vijfenzeventig potloodtekeningen en aquarellen, formaat ca. 20 x 24 cm, waarop J.P.C. ‘gewone’ mensen tijdens hun bezigheden vastgelegd heeft. In Utrecht is, in vergelijking met andere grote steden, nauwelijks iets over dit onderwerp en uit die periode te vinden. Voor het eerst zien we dan ook Utrechtse burgers rond 1900 prominent afgebeeld in kleur!
De ambachtslui, het werkvolk, de huisvrouwen en dienstmeisjes zijn zo in de volksbuurt te plaatsen. Fraai is ook de man met het bord ‘Zalig Nieuwjaar’. We kunnen echter alleen maar gissen wat de bedoeling hiervan is. Loopt hij te bedelen? De werken zijn in goede staat en zeer fris van kleur. Na de zomervakantie zullen de nieuwe aanwinsten in een expositie te zien zijn.